back to home

Headline

How to recognise phishing

Phishing is a method used by criminals to retrieve information from you by means of misleading emails. These false emails are often difficult to distinguish from real ones; a reason to be extra alert. Discover how you can find several ways to recognise phishing mails.

Verkeerde afzender: Kijk niet alleen naar de afzendernaam, maar ook naar het precieze afzendadres. Is dit een vaag adres, of een afgeleide versie van de echte naam van eenbedrijf? Dan is het waarschijnlijk een valse e-mail.

Valse links: Phishing mails bevatten vaak links naar nepdomeinen. Je kunt een link controleren door de link met de cursor van je muis aan te wijzen.

Taalfouten of rare zinnen: Bevat een tekst veel taalfouten of rare zinnen? Wees dan extra alert.

Urgentie of emotie: Veel phishingmails spelenin op emotie of vragen je om direct iets te doen. Bijvoorbeeld ‘claim vandaag nog je gratis iPad!’

Persoonlijke aanschrijving: Phishingmails hebben vaak geen persoonlijke aanhef. Ze beginnen bijvoorbeeld met ‘beste relatie’ of ‘geachte klant’.

Vreemde SMS/Whatsapp: Phishing maakt ook steeds vaker gebruik van sms en/of WhatsApp. Wees daarom op je hoede als iemand vraagt om geld of het updaten van een app. 

 

Phishingactie vakantiepakket

Voor de zomervakantie heeft het team Privacy & Security (Bestuursstaf) een phishingmail verzonden naar alle medewerkers van onze hogeschool. In totaal heeft ruim 30% van de ontvangers van deze mail op de link hierin geklikt en vertrouwelijke gegevens achtergelaten.  Bekijk deze phishingmail en ontdek hoe je had kunnen herkennen dat dit een phishingmail was.

 

Phishing mail ontvangen?

Heb je een mail ontvangen waarvan je vermoedt dat het een phishing e-mail is, neem dan contact op met het Serviceplein via 058 251 2552 of stuur een mail naar phishing@nhlstenden.com.Daarnaast is het belangrijk dat je de valse e-mail zo snel mogelijk verwijdert. Mocht je toch op een link geklikt hebben of gegevens ingevoerd hebben, meld dit dan altijd bij het Serviceplein. Wil je meer weten, kijk dan in de FAQ op privacy.nhlstenden.com.

 

Ontdek of jouw wachtwoorden gelekt zijn

Benieuwd of een wachtwoord van een account, dat gekoppeld is aan jouw e-mailadres, is gelekt? Neem dan een kijkje op https://haveibeenpwned.com/. Als blijkt dat jouw gegevens gelekt zijn, gebruik dan het wachtwoord dat je op het moment van de lek gebruikte niet meer.

 

Meer weten over phishing?

Lees het artikel op datacare.nhlstenden.com voor meer informatie over de verschillende soorten phishing. Op deze website vind je daarnaast meer informatie over thema's als persoonsgegevens, digitale veiligheid en het omgaan met data.